dilluns, 9 de març del 2009

Participació ciutadana: Utopia o realitat.


Jo personalment crec en la participació ciutadana, ha d’ajudar a millorar la gestió dels nostres pobles i ciutats però reconec que sóc un utòpic... Què significa participació ciutadana? Significa que la ciutadania té poder més enllà de votar cada 4 anys, que pot decidir en el seu dia a dia al poble, ciutat o barri. Que no es troba cap acció imposada encara que sigui a través d’un procés informatiu. Això vol dir uns drets però com tot sistema just també té uns deures que molts cops oblidem. Aquests són, saber escoltar als demés i reconèixer que es pot no tenir la raó, participar vol dir deliberar i arribar a acords que potser no són els que a un li agradarien. Però per fer un pas endavant en la democràcia cal que tots i totes aprenem a participar i establir vincles de comunitat. És el que alguns anomenen democràcia radical.
Penso que és possible però caldrà crear aquesta cultura participativa, serà cosa d’uns quants anys abans no sapiguem exercir aquests drets i deures. Aquest tema de molt interès per mi serà present en el bloc, de moment n’he fet una pinzellada d’aquest quadre complex que és la participació ciutadana.

El que estic segur és que un cop aconseguida aquesta autèntica participació ciutadana en la gestió dels governs, la darrera frontera de la democràcia serà la participació dels treballadors en la gestió de les empreses...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada