dijous, 29 d’octubre del 2009

Un discurs en un ple atípic...

Crec que tots plegats i plegades no en som conscients dels temps que estem vivint, temps de crisis però també temps d’oportunitats per adreçar allò que fins ara es feia malament. Cal aprofitar per realitzar canvis, des de la petita acció que es pot fer a nivell personal, fins a grans decisions polítiques. Els ajuntaments que són qui estan més propers a les persones també ho podem fer i els pressupostos ha de ser l’eina on es reflexin aquestes intencions.

Algú d’aquí pot dir que parlar de temes globals en un pressupostos d’ajuntament no té res a veure, no?... Potser la crisis financera no ens ha afectat en els nostres pressupostos? Nosaltres, els d’Alternativa per la Garrotxa, amb contundència diem que estem immersos en una crisis que no és de les cícliques del sistema capitalista com les que hem viscut en els darrers 200 anys, ens estem trobant amb els límits del planeta. No! senyors i senyores, i sé bé el que em dic, ara ja no és un només una qüestió d’economia sinó també de geologia, de sociologia, de biologia, etc.... Ens trobarem amb una crisis energètica en els propers anys, un canvi climàtic accentuat, esgotaments de matèries primeres i una petjada ecològica immensa i externalitzada a altres indrets en el món en forma de conflictes i fam. Això s’ha d’acabar.
Amb això vinc a dir que venen temps de “muntanyes ruses” per l’economia d’alts i baixos molt accentuats, aquest any es pot iniciar una recuperació, però com he dit, la nostra economia depèn en excés dels recursos finits del planeta i d’aquí molts pocs anys tornarem a davallar. No ens enganyem venen temps de decreixement econòmic del nostre sistema tal i com el tenim entès fins ara.

I, davant d’aquesta situació, què cal fer? Doncs tenir més imaginació que la mai ens hàgim imaginat i perdoneu la redundància. S’ha acabat els temps de l’egoisme i el pensar per un mateix, cal enfortir el sentiment de comunitat de tots els ciutadans per afrontat aquests nous reptes i això s’ha de fer a partir de programes però també amb l’exemple... i com a regidors d’Olot no l’hem practicat gaire, tots plegats i plegades en som responsables d’aquestes discrepàncies. Tinc la sensació que juguem a fer política i no ha fer-ne de manera seriosa i madura . Perquè? Com passarem d’un teixit empresarial basat en models caducs com la construcció i empreses insostenibles a empreses sostenibles (ambientalment i humanament) i d’una dependència energètica exagerada a obtenir-la d’ energies renovables? Cal crear accions i programes envers aquest tema. I això és el que un pressupost ha de transmetre. Penseu que Olot pot ser un exemple a seguir en l’assumpció de certs límits ja que vivim en un territori privilegiat i, per tant, estem enclavats en un Parc Natural que ens ha fet créixer com a societat acceptant certs límits de creixement desaforat. Penso que poques ciutats estan sociològicament més preparades que nosaltres per aquest canvi de model.

En resum Enfortir el sentiment de comunitat i transformar el model productiu actual a un de sostenible... casi res!

Un cop dit això estem d’acord en el plantejament d’aquest any que cal fer uns pressupostos continuistes però creiem totalment necessari que a partir de la primavera de l’any vinent del 2010 es parli d’una reestructuració i estratègia pressupostària diferent a l’actual i que abordi els reptes abans esmentats.

Torno a repetir, són temps de consens i col·laboració, no de discrepàncies. Comencem per els que ens toca donar exemple i siguem responsables consensuant un nou pressupost amb diàleg i a partir d’un full en blanc. Lluny del teatre polític que tant ens agrada.
Ara Olot i l’encaix en aquest món tant canviant és el que importa, serem capaços i capaces de no defraudar les generacions futures?

Ja més concretament nosaltres ens basem el suport en els diferents punts del pacte de govern signat. També proposem una sèrie de recomanacions. I fem un exercici de responsabilitat en aquesta època de crisis on cal més imaginació que cartera, són temps d’esforços i Olot no es pot permetre un pressupostos prorrogats. Hem de concentrar totes les energies en adaptar-nos als nous temps.


Fent referència al pacte creiem que els pressupostos de l’any vinent si que tenen plasmats els següents punts:

a) Incentivar l’activitat econòmica sostenible,

b) Èmfasi especial en les polítiques socials

c) Impuls a les polítiques dirigides a dinamitzar el Barri Vell en la línia que s’està portant a terme, amb col·laboració amb les entitats vinculades, tant pel que fa a afavorir la implantació de nova activitat social i econòmica, aplicant el pla de comerç, com per atraure noves persones que decideixin viure al centre de la ciutat.

d) Avaluació, actualització i, en el seu cas, revisió del Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS), seguiment dels indicadors previstos. Plantejament del corresponent procés participatiu.

e) Poder definir els continguts d’un futur pol dinamitzador social i cultural a partir de la participació ciutadana.

f) Actuacions al llarg del riu Fluvià considerant, entre d’altres, el seu valor com espai educatiu.

g) Conservar el patrimoni arquitectònic industrial que tenim.

h) Accessibilitat a l’habitatge cercant fórmules alternatives i desenvolupant un pla local d’habitatge que col·loqui en la realitat

I en les recomanacions que creiem que són interessants de contemplar per aquest pressupost són:

a) Eficiència energètica – Continuar implantant inversions i mesures d’estalvi energètic per un escenari de futur d’encariment.

b) Incentivar el voluntariat entre les entitats i la ciutadania.

c) Partides autogestionades per barris.

d) Organització de l’ajuntament – Proposar millores i com crear una cultura del treball de millora continua dins la complexa organització de l’ajuntament.

a) Millorar la planificació de les tasques, l’autonomia i la participació de les persones que intervenen. Des de les regidories no cal estar al damunt de tots els petits passos que es facin en el treball del dia a dia, tant sols marcar els grans objectius i fer-ne un seguiment.

I finalment balanç d’aquest any de legislatura entre pressupost i pressupost, creiem que ha estat un any pobre políticament parlant, tots plegats i plegades no hem estat a l’alçada de les circumstàncies. Tant els que estem integrats dins l’equip govern, amb plens buits de contingut com s’ha reclamat alguns cops, com de la resta dels grups on només hi ha hagut dues mocions i, encara, sense substància. Ens falta imaginació per conduir la ciutat d’Olot i la seva ciutadania en els reptes socials, econòmics i ambientals que ens deparen.... Ens hem de posar les piles per la propera legislatura i encoratjar-nos perquè crec que som prou capaços de fer-ho.

Malgrat que hi ha temes que no veiem clars i que no és el nostre model de ciutat, per responsabilitat, per confiança i perquè podem aportar imaginació a l’equip de govern votarem que sí.

2 comentaris:

  1. Bravo !!!!
    Es temps d'obrirse a noves perspectives desde la consciencia que venen canvis...
    Qualsevol problema només és pot superar si s'accepta que és té.
    Caldrà imaginació per generar noves accions i realisme, lucidesa i maduresa per mirar cara a cara el present i acceptar-lo...
    Gracies per un escrit lucid i valent.

    ResponElimina
  2. Ara, podria ser que encara fessis curt...

    ResponElimina